Actualitat. Notícies
2025
Reus, recicla bé
CATEGORIAEl passat 7 d’abril es va iniciar el sistema de recollida porta a porta al barri Montserrat amb la voluntat de millorar el 16% de selectiva d’aquesta zona. En la primera setmana, la recollida de residus als domicilis ha conviscut amb els contenidors convencionals per garantir l’adaptació dels veïns. Des de meitats de març un equip d’educadors mediambientals ha repartit els cubells a 384 domicilis (70%), ha realitzat visites casa per casa; campanyes informatives i està impartint tallers per conscienciar els veïns de la importància de reciclar correctament.
El sistema de recollida porta a porta implica realitzar una bona separació dels residus de totes les fraccions. De dilluns a divendres, cal treure el cubell que correspongui al portal abans de les nou de la nit. Únicament es mantenen els contenidors de vidre a la via pública. A la zona sud de Reus, a més a més, aterra la deixalleria mòbil, que donarà servei dos dies al mes. Destacar que tots aquells i aquelles que facin a partir de quatre aportacions tindran dret a una bonificació en la taxa d’escombraries, que pot arribar a ser de 20 euros.
La primera experiència amb el sistema porta a porta es remunta a gener de 2023 quan vam posar-lo en marxa entre el veïnat de les avingudes del Morell i de Salou. Segons l’Agència Catalana de Residus, al 2023 la mitjana de recollida selectiva dels municipis que realitzaven el sistema porta a porta és del 71,15%. Unes xifres positives que considerem esperançadores per revertir la situació al barri Montserrat.
Reciclar és un deure que cal que exercim tots els reusencs per arribar a la xifra del 55% de recollida selectiva que estableix la normativa europea aquest 2025 i del 60%, al 2030. Actualment ens situem en un 40,23 %. Els deures ben fets per part de la ciutadania queden pal·lesos amb la distinció de tres ‘Pajaritas Azules’ que l'Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartó (ASPAPEL) va lliurar a l’Ajuntament de Reus l’any passat pels seus alts nivells d'excel·lència en la gestió de la recollida selectiva de paper i cartró. Un premi col·lectiu que ha d’encoratjar-nos a actuar amb la mateixa responsabilitat amb els altres residus. Un repte col·lectiu.
El sistema de recollida porta a porta no és l’únic que el govern de Reus hem introduït darrerament per aconseguir resultats més positius de selectiva. Recentment hem estrenat illes emergents i els contenidors intel·ligents d’orgànica i resta. Les illes emergents estan presents des de les set de la tarda fins a les onze de la nit en quatre indrets del nucli antic de la ciutat: Placeta dels Argenters, plaça del Teatre, carrer de la Presó, i la més recent, al carrer de Salvador Espriu. Són d’àmbit domèstic exclusivament i s’hi pot dipositar orgànica, envasos, paper i cartró, vidre, resta, olis vegetals i tèxtil. Aquest sistema té diversos avantatges, entre elles, la reducció de pudors, la millora l’estètica i neteja dels carrers i la menor contaminació acústica i atmosfèrica per la recollida, ja que s’utilitza un vehicle elèctric.
Agraeixo a tota la ciutadania que recicla correctament i encoratjo als reusencs i les reusenques que encara no ho fan, a fer l’esforç amb el convenciment que estan contribuïnt positivament a la seva ciutat. Responsabilitat i treball en equip. Reus, recicla bé!
Daniel Rubio Angosto
Regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat a l’Ajuntament de Reus