Utilitzem cookies pròpies i de tercers i altres tecnologies per emmagatzemar i administrar les preferències de l'Usuari, habilitar contingut recol·lectar dades analítiques i d'ús, així com per a garantir el correcte funcionament d'aquesta web. Si continueu navegant per aquesta web, estarà acceptant seva instal·lació en els termes indicats a la nostra Política de Cookies. Més informació

Propostes presentades

SETEMBRE
2015
Ple municipal 04/09/2015

ple-municipal-04092015


MOCIÓ PER LA IMPLANTACIÓ DE SISTEMES FARMACOLÒGICS QUE EVITEN LA PROLIFERACIÓ DE COLOMS

El colom és un dels pocs animals que s'ha adaptat a viure a les grans ciutats. La similitud del medi urbà amb el seu medi natural, la falta de depredadors i l'abundància d'aliments, han provocat que aquest proliferi en gran mesura.

Els coloms poden comportar problemes en la salut pública, perquè poden transmetre malalties a persones i a animals domèstics com per exemple Salmonel·losi, Toxoplasmosi, Ectoparasitosi, Tuberculosi, Histoplasmosi, Aspergil·losi, Campilobacteriosi, febre Q, Criptococosi, Criptosporidiosi, Ornitosi, Yersiniosi...

La instal·lació de les gàbies, reixes i punts de captura no és més que una solució temporal, que no evita la proliferació massiva de l’espècie animal i que provoca la tortura dels coloms.  

Des del grup municipal Ara Reus hem tornat a estar reunits amb diversos col·lectius defensors dels animals i els hi hem transmès en primer lloc, la nostra preocupació per les plagues dels coloms que afecten a la nostra ciutat i en segon terme la inquietud per  la possible tortura que pateixen els animals en el moment de ser capturats.    

D’aquestes converses han sorgit possibles solucions que ens ajudarien a minvar la proliferació dels coloms i que per tant minvaria la població de l’espècie,  i evitaríem torturar als animals en el moment de la seva captura. 

En diverses poblacions s’està implantant un innovador producte que té per objectiu controlar la natalitat dels coloms. Es tracta d'un fàrmac formulat a base de grans de blat de moro recoberts d'un compost anomenat nicarbazina i que té poder esterilitzant en les aus.

Diversos biòlegs han explicat que aquest fàrmac suprimeix la posta d'ous dels coloms. Els coloms ponen aproximadament dos ous cada mes durant l'època reproductora, de manera que cada any neixen molts coloms.Per evitar els costos de mà d'obra s’han ideat uns dispensadors automàtics que distribueixen el producte. D'aquesta manera, la màquina conté un dipòsit on hi caben entre 50 i 60 quilos de pinso i un petit motor s'encarrega de distribuir el producte.

A diferència dels sistemes existents de captura de coloms, ja sigui amb xarxa o amb gàbies trampa, el control de la natalitat amb el fàrmac anticonceptiu fa que s’obtingui una reducció progressiva de la població de coloms i aquesta sempre anirà minvant. En canvi amb els sistemes de captura l'únic que s’aconsegueix és una reducció transitòria dels individus, ja que en el moment que deixes de capturar, torna a augmentar la població perquè han quedat més recursos a l'abast dels coloms que no s'ha capturat i es poden reproduir més ràpid i amb millors condicions.

El fàrmac és totalment segur, tant per la salut dels coloms, com també per la d'altres animals, persones o pel medi ambient. Per poder subministrar aquest fàrmac cal una recepta veterinària i una comunicació i autorització prèvia per part de la Generalitat de Catalunya.

Pels motius anteriorment exposats, Ara Reus proposa adoptar els següents acords:

  1. Que l’Ajuntament de Reus implanti el sistema per controlar les plagues de coloms amb fàrmacs que eviten la proliferació de coloms 



MOCIÓ PER LA INSTAURACIÓ D’UN NOU MODEL DE GESTIÓ PEL SUBMINISTRAMENT EN RÈGIM D’ARRENDAMENT DE L’ENLLUMENAT DE NADAL

D’aquí a tres mesos s’iniciaran les campanyes comercials nadalenques a la nostra ciutat i Reus com a capital comercial, es convertirà en un dels punt geogràfics comercials més importants de Catalunya. 

Les campanyes de Nadal són les més esperades pels botiguers i empresaris del nostre comerç, que veuen aquestes dates com una oportunitat per recuperar les xifres negatives i els balanços econòmics dels seus establiments. 

No ens vindrà de nou si exposem la dificultat i les reivindicacions que des del nostre comerç, encapçalat per la Unió de Botiguers de Reus i el Tomb de Reus es reclama des de fa anys que es treballi conjuntament amb l'Agència de Promoció de Ciutat - antic Patronat de Turisme - per trobar noves fórmules de gestió en l’adjudicació de l’empresa instal·ladora de l’enllumenat, la renovació dels motius nadalencs o la forma de recaptació econòmica en que es designen els responsables de carrers per recollir el diners dels comerços.

Sense anar molt lluny, hem celebrat alguns Nadals en els que diferents carrers del centre de la ciutat no van tenir decoració lluminosa nadalenca i d’altres van estar a punt que no ser il·luminats. Des del comerç de Reus es va titllar aquesta situació de manca de preocupació aquesta situació.

Més enllà de no posar-se d'acord a l'hora de pagar, els comerciants també es mostren crítics amb el sistema instaurat des dels seus inicis. Aquest obliga al representant del carrer anar botiga per botiga per cobrar l'import de la il·luminació. Això es tradueix en pèrdua de temps, discrepàncies, i en alguna ocasió, a haver de avançar ells mateixos els diners. Però les tasques del representant de carrer no acaben aquí, ja que és ell qui signa el contracte amb l'empresa d'instal·lació i, per tant, és sobre ell que recau la responsabilitat sinó s'ha abonat el preu que marca el contracte.

Ja són molts els anys que el comerç de Reus demana un canvi en la forma d'operar que no arriba i que no passa de les promeses. Les seves demandes se centren en el fet de trobar una fórmula de col·laboració en la qual sigui l'Agència de Promoció de Ciutat la principal encarregada de controlar que els cobraments estiguin al dia.

Els comerciants i botiguers de Reus fan un gran esforç per mantenir els seus negocis que aporten un valor afegit a la nostra ciutat i que són un motor econòmic vital per a Reus. És per aquests motius que es mereixen facilitats en una de les campanyes més importants de l’any.

Per tots aquest motius el grup municipal Ara Reus proposa adoptar el següent acord:

  1. Que l’Ajuntament de Reus acordi amb la Unió de Botiguers de Reus, el tomb de Reus i els agents comerciants de la ciutat el nou model de cobrament i gestió on es convoqui mitjançant licitació pública amb procediment obert i amb varis criteris per a la seva adjudicació d’un contracte de subministrament en règim d’arrendament de l’enllumenat per a les Festes de Nadal.


PREC SOBRE LA TARJETA CIUTAT

El passat mes de febrer la Unió de botiguers de Reus va presentar públicament el projecte Targeta Ciutat amb l’objectiu d’impulsar la fidelització dels clients que compren a la ciutat i captar nous compradors, mitjançant un sistema de promoció conjunta de tot el comerç de la capital del Baix Camp.

La iniciativa de la targeta ciutat va veure la llum verda gràcies a una esmena als pressupostos municipals de l’Ajuntament de Reus per a l’exercici 2015 que va presentar la nostra formació, i que la varem defensar com a una iniciativa positiva pel comerç de la ciutat i per a la dinamització de l’economia reusenca.

Ha transcorregut més de 6 mesos i el projecte encara està bloquejat perquè el consistori i la Unió de botiguers no han signat el conveni per impulsar de manera definitiva  la iniciativa.

La Unió de Botiguers ha fet molts esforços perquè aquest projecte fos una realitat i actualment veu com la seva iniciativa comercial es troba en una via morta perquè el consistori reusenc no ha complert els compromisos amb els que va arribar amb la pròpia Unió de Botiguers, però també amb tota la ciutat atès que la partida econòmica que donava viabilitat a la targeta ciutat fou aprovada en sessió plenària.

És per aquest motiu que el grup municipal Ara Reus fa el següent prec:

  1. Que l’Ajuntament de Reus signi amb la màxima celeritat el conveni amb la Unió de Botiguers que permetrà l’execució del projecte de la Targeta Ciutat.


Com col·laborar amb AraCatalunya?